Tavaszi felfrissülés otthonunkban

A természet újjáéledésével bennünk is a megújulás vágya jelenik meg. Ilyenkor a testi és lelki tisztulás mellett a környezetünkre, otthonunkra is érdemes hangsúlyt fektetni. A tavaszi nagytakarítás lehetőséget ad otthonunk felfrissítésére. Ilyenkor akár át is rendezhetjük a lakást, kitehetünk olyan díszeket, virágokat, melyekkel harmóniát teremtünk otthonunkban.

Egy alapos takarítás sok idő és energia, de néhány praktikus szabály betartásával rengeteg időt megspórolhatunk. Sokkal átláthatóbbá válnak a feladatok, ha listát készítünk.

Szortírozzunk!

Kezdjünk szortírozással, így nem kell a felesleges tárgyakat rakosgatni, kerülgetni! Minden helyiségben lapulnak olyan tárgyak, amikre már nincs szükség. Ha még más hasznát tudja venni a kiszelektált tárgyaknak, ajándékozzuk el!

Csomagoljuk el a téli holmikat!

Remek alkalom arra is, hogy átválogassuk őket. Szükség szerint mossuk ki vagy tisztíttassuk ki a kabátokat, sálakat, sapkákat, hogy azokat ősz végén tisztán és illatosan vehessük elő!

Mindig fentről lefelé haladjunk!

A munkánk ne vesszen kárba, mindig felülről lefelé haladjunk: a portalanítás előzze meg a felmosást! Emeletes ház esetén a felső szinttel kezdjük a takarítást, a lakáson belül pedig a felső polcok, szekrények portalanításával.

  • Töröljük át a csöveket, távolítsuk el a pókhálókat, portalanítsuk a szekrények tetejét!
  • Az ablakpucolás során az üvegfelületet, az ablakkeretet, redőnyöket, szúnyoghálókat is mossuk le!
  • A belső nyílászárók, a gardrób belseje, az apró csecsebecsék is alapos tisztítást igényelnek!
  • A ritkán takarított helyeket is takarítsuk, mint pl. a fal töve és a szegőléc rései!
  • Érdemes leszedni a fotókat, festményeket is, hogy a keretek ne hagyjanak foltot a falon!
  • Ajánlatos letörölni a növények leveleit − amelyek bírják, azok a zuhany alá is betehetők.
  • Tisztítani kell a takarító eszközöket is: pl. a porszívót, felmosót, szivacsokat.

A textíliák

Fordítsunk figyelmet az otthonunkban lévő textilek tisztán tartására, ugyanis ezek a baktériumok, poratkák, penészmorzsák melegágyai! A függönyök, párnahuzatok, plédek és ágytakarók mehetnek a mosógépbe, a szőnyeg és a kárpit kitakarítására pedig számos házi praktika közül választhatunk.

Környetettudatosan

A rongy nemcsak hatásosabb, mint a papírtörlő, de környezetünket is óvjuk vele. A maradék textíliákat is újra hasznosíthatjuk: a lyukas vagy kinyúlt pamutpólók, régi ágyneműk nagyon jól szolgálnak törlőrongyként. A porra érzékenyek takarítás során használjanak mosható eszközöket, a nedves, mikroszálas kendő és felmosó fej magába szívja a port, kevésbé vált ki allergiás reakciót.

Vonjuk be a családtagokat!

A kisebb gyerekek is segíthetnek a játékok elpakolásával, portörléssel, a nagyobbak pedig már porszívózni vagy felmosni is beállhatnak.

A tavaszi nagytakarítás három fontos kelléke, amely minden háztartásban megtalálható: 
Ecet, citrom, szódabikarbóna 

Íme, néhány tipp a felhasználásukhoz:

Kávégépek, vízforralók, edények: vízkő eltávolítása

Töltsük tele vízzel az eszközt, amit vízkőmentesíteni szeretnénk, majd öntsünk bele egy pohár ecetet, hagyjuk így éjszakára, reggel pedig mosogassuk el!

Ragyogó fürdőszoba

Fél bögre szódabikarbóna, fél bögre ecet, fél bögre citromlé 5 liter vízhez. Tegyük az oldatot egy szóró fejes palackba! Vigyük fel a felületre és hagyjuk 30 percig hatni, ezután tisztítsuk meg vizes szivaccsal vagy kefével!

Foltmentes ablakok

Ecet+víz+mosogatószer. Egy kevés mosogatószert keverjünk ecetes vízbe, amivel mossuk át az ablakot, majd egy szöszmentes ronggyal töröljük át, újságpapírral fényesíthetjük.

Hűtőszekrény

Kellemetlen szagok elűzése érdekében tegyünk egy félbevágott citromot a hűtőszekrény ajtajára! Magába szívja a szagokat, és friss illatot áraszt.

Padlók

Igazi csodát művelhetünk, ha 1/4 csésze ecetet összekeverünk 1 liter vízzel és ezzel mosunk fel.

Sütő tisztítása

Keverjünk össze két kanál szódabikarbónát két kanál sóval, majd adjunk hozzá annyi ecetet, hogy egy pépes masszát kapjunk! Fogjunk egy dörzsi szivacsot, mártsuk bele a krémbe, és kezdjük el óvatosan súrolni a problémás területeket.

Odaégett étel a zománcozott edényben

Öntsünk a lábasba vizet, tegyük fel forrni, adjunk hozzá szódabikarbónát, és ha felforrt, egy fakanállal lazítsuk fel az odaégett szennyeződést!

Ragyogó evőeszközök

A fénytelen ezüst és alumínium evőeszközök visszanyerhetik régi ragyogásukat, ha beletesszük egy vízzel teli tálba, és sót, valamint szódabikarbónát szórunk bele.

Vízkő a mosógépben

Öntsünk 80 g citromsavat a mosógépbe és 80 fokon mossuk át a gépet!

Fa vágódeszka tisztítása

Durva szemű sóval alaposan dörzsöljük át a vágódeszkát, hagyjuk kicsit állni, majd egy félbevágott citrommal újra dörzsöljük át! Bő forró vízzel öblítsük! A só fertőtlenít, a citrom pedig elfedi a kellemetlen szagokat. Az általános vagy napi tisztításhoz ecet is használhatunk.

Ne csak a lakást, magunkat is rakjuk rendbe! Ha végeztünk a takarítással, frissüljünk fel, és egy zöld teával ünnepeljünk!

(VZS)