Hétköznapi gödöllői hősök – Testközelben a halállal

Mindennapjainkat átszövi a koronavírus elleni küzdelem, gondolatainkban folyamatosan jelen van a járvány. Olyan Gödöllőn élő szakembereket szólaltattunk meg, akik az egészségügy területén nap mint nap találkoznak a konkrét esetekkel – mondhatni élet-halál harcot vívnak a vírustól szenvedők életben maradásáért.

Gyengéné Gáspár Csilla, szakápoló: „Legyen egy védőpajzsunk!”

Gyengéné Gáspár Csilla – szakápoló

A járvány legsúlyosabb hetei alatt számtalan cikk és tanács érkezett a szakemberektől, de sajnos az otthoni „fotelvirológusoktól” is, akik elbizonytalanították a lakosságot a helyes és felelősségteljes döntés meghozatalában. Szakápolóként az elmúlt fél évben számtalan szomorú és megrázó, de néha örömteli és reményt hozó esettel is találkoztam. Igazi érzelmi és lelki hullámvasutazás…. Folyamatosan dolgozunk, megállás nélkül jönnek a lázas, gyenge, fulladásos és nehézlégzéses tünetekkel érkező betegek. A vírus nem válogat: megbetegszenek fiatalok, öregek, egész családok, gazdagok, szegények – testközelből látom a küzdelmet az életben maradásért. A vírus harmadik hulláma minden eddiginél nagyobb kihívást, terhet jelent mindenki számára, betegnek, szakembernek egyaránt. A tünetek szerteágazóak, az egészen enyhétől a súlyosig. Vannak, akik lélegeztető gépre kerülnek, hiszen a Covid mellett egyéb betegségük (magas vérnyomás, cukorbetegség, stroke, daganat) is nehezítik a gyógyulás folyamatát. Szervezetük fáradt, lemerült, immunrendszerük gyenge. Akik szerencsések, és túlélik a hetekig tartó küzdelmet, nem tudhatják, hogy mennyire rombolta le a testüket a kór, és vár-e még rájuk bármilyen szövődmény, mert a szervezetük annyira megsínyli a vírus látogatását: szövődmény lehet a veseelégtelenség, szívizom-károsodás, poszttraumás stressz. Mi szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a felszerelések, gyógyszerek, személyzet és a hivatástudat adottak. Most ránk van a legnagyobb szükség! A kórházak és a betegek egyaránt számítanak ránk!

Fizikailag és lelkileg egyaránt nehéz, fáradunk, de ki kell tartanunk, mindent meg kell tennünk, a tőlünk telhető maximumot kell nyújtanunk. Kérek szépen mindenkit: NE LEGYEN KÉRDÉS AZ OLTÁS! Teljesen mindegy, hogy melyik. Legyen egy védőpajzsunk, amelyet felmutathatunk, amikor támadna a vírus!

Dr. Mucsi János, tüdőgyógyász:
„A gyógyítás és a védőoltás szakmai kérdés, a döntést bízzuk az orvosokra!”

Dr. Mucsi János – tüdőgyógyász

35 éves orvosi pályafutásom során még egyszer sem találkoztam olyan mértékű laikus „hozzáértéssel”, mint most a COVID-19 kapcsán. Naponta kapom a telefonokat, kérdezik, hogy elfogadják-e az oltást vagy hogy melyik oltóanyaggal oltassák be magukat. De vannak olyanok is, akik mereven elzárkóznak mindegyik oltástól, sőt, sokan magát a koronavírus-világjárványt is tagadják.

Amikor végül ez utóbbiak maguk is megbetegszenek, akkor hirtelen megtérnek, és már minden orvosi segítséget elfogadnának, könyörögnek az oxigénért, a fájdalomcsillapítóért, az antibiotikumért, a vírusellenes szerekért. Mások életveszélyes állapotban, a súlyos oxigénhiánnyal küzdve is visszautasítják a kórházi kezelést, mert félnek attól, hogy „bent” megfertőződnek. Megint mások bíznak az immunrendszerükben, a nagy dózisú vitaminok szedésében, miközben a vitaminok nagy adagban történő szedése akár súlyos mellékhatásokhoz is vezethet.

A tüdőgyógyászati rendelésemen megjelent betegeim felét a COVID-os betegek teszik ki. Egy részük a még fel nem ismert fertőzés légúti tüneteivel (köhögés, nehézlégzés, mellkasi fájdalom) fordul hozzám, mások a már diagnosztizált friss betegség hirtelen romlása miatt hívnak rémülten telefonon. A legtöbben azonban összetörve, a kórházi kezelés után a szövődmények meggyógyítása vagy megelőzése céljából fordulnak hozzám segítségért. Sokan, még a korábban teljesen egészséges fiatalok közül is jópáran alig tudnak felmenni a lépcsőn 1-2 emeletet. Néhány nap alatt szinte teljesen elroncsolódott tüdővel élni nagyon nehéz. Ha nincs légzőfelület, akkor már az oxigénadás sem mindig segít. A COVID által beindított immunológiai és véralvadási folyamatok nyomán akár 30-40 kisebb-nagyobb tüdőembólia, illetve tüdőgyulladás alakul ki, amelyek mindkét tüdő jelentős részében ellehetetlenítik a gázcserét. A fertőződések valós számát nem ismerjük, a kórházban, az intenzív osztályokon kezelt betegek száma kétségbeejtő. A lélegeztetőgépre kerülő betegek több mint a fele nem jön le onnan élve. Sajnos messze a leggyakoribb halálok lett mára hazánkban a koronavírus.

Az egészségügyi dolgozók hősies helytállása már nem elegendő, a vírust kizárólag a lakosság együttműködésével tudjuk legyőzni. Mindenkinek be kellene oltatnia magát valamelyik COVID elleni vakcinával, használni a maszkot, tartani a távolságot, minimalizálni az emberek közötti találkozásokat, beleértve a baráti, munkahelyi és családi összejöveteleket is.

Ha valaki megfertőződött a koronavírussal, de nem került kórházba, egy olcsó és egyszerű orvosi eszközzel, a pulzoximéterrel ellenőrizheti a saját állapotát. A mért eredményeket a COVID-naplóban rögzítheti, és időben jelentkezhet orvosánál, ha romlik az állapota. A helyes használatról a www.lebe.hu oldalon található rövid oktatóvideó, és ugyanitt letölthető a COVID-napló is.