Tadeusz Kościuszko Tábornok

Kétszázhetvenöt éve született a világ legismertebb kelet-európai szabadsághőse, a lengyel Tadeusz Kościuszko tábornok, az amerikai függetlenségi háború résztvevője.

275 éve ezen a napon, a mai Fehérország területén található Mereczowszczyzna faluban született Andrzej Tadeusz Bonawentura Kościuszko lengyel és amerikai tábornok, államférfi, akit a legtöbben az amerikai függetlenségi háborúban való részvétele miatt ismernek. 

Kosciuszko nemesi családból származott, piarista gimnáziumban tanult és a varsói katonai akadémián képződött, illetve II. Szaniszló Ágost király kérésére Párizsban építészetet és festészetet tanult. 1776-ban állt be Amerikában a britek ellen francia segítséggel küzdő hadseregbe. Az amerikai függetlenségi háborúban ezredesként harcolt George Washington oldalán. Philadelphiába érkezése után, 1776. szeptember 24-én azt a feladatot kapta, hogy tervezze meg a Delaware folyó mentén fekvő városi erődítmény megerősítését, ezután további erődítményeket emelt és a mérnökkar vezérkari fönőkévé lépett elő. A függetlenségi háború után dandártábornok és amerikai állampolgár lett, 1784-ig Amerikában növelte tovább szakmai tudását.

Tadeusz Kościuszko Tábornok

Abban az évben azonban hazatért Lengyelországba és bár nem azonnal került be a hadseregbe, de 1789-ben tábornok lett, ráadásul az szerepe volt az 1791-es lengyel alkotmány létrehozásában is. Kosciuszko 1794. március 12-én az akkor kitörő katonai felkelés vezetője lett, sőt nyílvános esküt tett Krakkóban arra, hogy győzelemre vezeti a lengyel csapatokat a megszálló orosz és porosz hadsereggel szemben. Azonban a felkelés elbukott, a tábornok fogságba került, Lengyelország pedig az 1795-ös, harmadik felosztással eltűnt a térképről. 

Tadeusz Kościuszko élete következő éveit fogságban töltötte, majd szabadulása után visszatért Amerikába, ahol barátságot kötött Thomas Jeffersonnal, az Egyesült Államok harmadik elnökével. Később szerencsét próbált Franciaországban, majd utolsó éveire Svájcba költözött, ahol végül 1817. októberében hunyt el egy baleset következtében. A tábornokot, aki a lengyel, a litván, a fehérorosz és az amerikai nemzet hőse, a Wawel királysírjai mellett temették el Krakkóban.