75 éve készült el az első digitális számítógép, az ENIAC

1946 február 14.-én készült el a világon az első programozható, elektronikus és digitális számítógépe (Electronic Numerical Integrator And Computer). Elődjeivel ellentétben, ez nem tartalmazott mechanikai alkatrészt. Ez az eszköz forradalmasította a számítógépek világát és elindított egy olyan fejlődést, ami a mai napig tart.

A gép építése és kivitelezése 1943-ban kezdődött, a Pennsylvaniai Egyetemen. Az Amerikai Egyesült Államok a második világháború alatt kezdte ezt a projektet, amire nagy támogatásokat adott. A cél az volt, hogy bonyolultabb katonai feladatok számításait gyorsan és pontosan lehessen elvégezni. Az ENIAC mérete, mai szemmel nézve hatalmas volt: 2,5 méter magas, 30,5 méter hosszú és 30 tonnát nyomott. Közel 5 millió kézi forrasztást, 18 ezer vákuumcsövet és több kilométer vezetéket foglalt magában.

Nagyjából 500-szor gyorsabban hajtotta végre a matematikai műveleteket, mint egyik vetélytársa, a MARK II. Ezen felül képes volt a négy alapműveleten felül, háromdimenziós, másodfokú differenciálegyenletek megoldására is. A gép programozható volt, a programokat lyukkártyákra lyukasztották, és az adatokat regiszterekben tárolták. A háború miatt, nagyrészt nők dolgoztak az ENIAC társaságában.

Egyszerre kb. 80 programozó nő volt szükséges, a gép hatékony működtetésére. Természetesen a létezését titokban kellett tartani.A gép nagyban hozzá járult az USA későbbi technikai fölényéhez, illetve a világunk tudományos fejlődéseihez. Az ENIAC nélkül nem tartana ugyanott az emberiség, ahol most.