Beiktatták a 46. amerikai elnököt

Tegnap, magyar idő szerint 16:00-kor kezdődött Joe Biden elnöki beiktatási ceremóniája Washingtonban. Az eskütétele után mondott első beszédében azt ígérte, hogy minden amerikai elnöke lesz.

A beiktatás a járvány és egyéb nehézségek ellenére megható módon, zavartalanul zajlott, szigorú biztonsági intézkedések mellett. Először Kamala Harris esküdött föl alelnöknek. Ezzel a demokrata politikus történelmet írt, ő az első női, az első afroamerikai és az első ázsiai származású alelnöke az Egyesült Államoknak. Kamala Harris láthatóan nagyon boldogan a Legfelsőbb Bíróság egyik tagja, Sonia Sotomayor előtt tette le az esküt. Ezzel az eskütétellel Biden elnök kifejezte azt, ami elmondása szerint elnöki tevékenységét jellemezni fogja: az egység, az elfogadás, összefogás nagyszerű példája az alelnök asszony személye.

Ez után Lady Gaga fantasztikus ruha kompozícióban énekelte el az amerikai himnuszt. Az énekesnő végig Joe Biden mellett kampányolt és azt mondta: “nagy megtiszteltetés” számára, hogy őt választották ki. Majd Jennifer Lopez énekelt, a This Land Is Your Land című dal közben spanyolul  bekiabálta a hallgatóságnak: „Justicia para todos!” – „Igazságot mindenkinek!”. Ezzel is utalt arra, hogy Biden elnök első elnöki rendeletében várhatóan eltörli az illegális bevándorlással kapcsolatos Trump által hozott intézkedéseket és a tervek szerint lebontja az Egyesült Államok és Mexikó határán fekvő falat, amelyet még Donald Trump elnöksége alatt építettek ki.

Két órás felvezetés után 18 órakor már hivatalosan elnökként beszélt Joseph R. Biden: “Ez Amerika napja. Ez a demokrácia napja. A történelem és a remény napja. Különböző korszakokban Amerika kihívásoknak kellett, hogy megfeleljen és erre képes volt. Ma nem egy elnökjelölt, hanem egy ügy, a demokrácia ügyének győzelmét ünnepeljük.” 

“Köszönöm elődeimnek mindkét pártból, akik ma jelen vannak” – mondta. A beiktatási ceremónián részt vett Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama. A 96 éves Jimmy Carter telefonon gratulált, Orbán Viktor pedig levélben üdvözölte az elnököt. Donald Trump azonban nem vett részt az ünnepségen, erre a leköszönő elnökök történetében 152 éve nem volt példa.

Hivatalba lépését Biden egy 1900 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomaggal kezdi, amely sok szakértő szerint az évek óta szárnyaló tőzsdék összeomlását eredményezheti, és veszélybe sodorhatja azokat a kiemelkedő gazdasági eredményeket, amelyeket Donald Trump alatt lehetett látni az Egyesült Államokban. Európai politikája kapcsán azt lehet olvasni, hogy a baloldali kormányok számíthatnak a támogatására.