/

120 éves a Magyar Labdarúgó Szövetség

Százhúsz évvel ezelőtt alapították meg a Magyar Labdarúgó Szövetséget az FTC kezdeményezésére.

Százhúsz éve, 1901. január 19-én Budapesten, az Akadémia utca 1. szám alatt található István Főherceg Szálló különtermében a Versenypálya-szövetség és tizenhárom klub jelentlétében alakult meg a Magyar Labdarúgó Szövetség.

A Millenáris-pálya kezelőjeként jelenlévő Versenypálya-szövetség mellett a következő alapító egyesületek képviseltették magukat ezen a találkozón: a BAK, a BEAC, a BSC, a BTC, a Budai Ganzgyár, a Ganz Vagongyár, a “33” FC, a MAC, az MFC, a MUE, a Műegyetemi FC, a Postás és az FTC.

A honi labdarúgó-szövetség megalakítását a Ferencvárosi TC kezdeményezte 1900. december 22-én. Azért volt erre szükség, mert a magyar labdarúgás hőskorszakában, a 19. század végén az egyesületek között gyakoriak voltak a heves viták, mivel a játékosok kényük-kedvük szerint váltogathatták a csapatokat.

A szövetség első elnöki megbízását az egyesületek képviselői Iszer Károlynak ajánlották fel, ő azonban elutasította a felkérést, az MLSZ első elnöke pedig Jász Géza lett.

A legelső MLSZ által szervezett magyar bajnokságot 1901. február 4-én írták ki, ezzel elfogadták a labdarúgó-bajnokságok első szabályzatát is. Az első bajnoki mérkőzés a BTC és a BSC összecsapása volt, melyen előbbi együttes kerekedett felül egy 4-0-s győzelemmel, sőt később a bajnokságot is a BTC nyerte meg.

A magyar labdarúgó-válogatott hivatalos története pedig 1902. október 12-én indult egy Ausztria elleni 5-0-s vereséggel. Később azonban válogatottunk a csúcsra is felért, hiszen 1953-ban a Puskás Ferenc fémjelezte Aranycsapat 6-3-s győzelmet aratott Anglia felett a Wembley-ben és 1959-ben a France Football szerint Magyarország már az európai ranglista élén állt.

A Magyar Labdarúgó Szövetség 2001-ben ünnepelte megalapításának 100 éves évfordulóját. Ennek alkalmából az akkori Népstadion Toronyépülete előtt felavattak egy emlékművet, melynek talapzatába belevésték az addigi összes magyar válogatott labdarúgó nevét.