Közel már a teltház, avagy miért vonzó helyszín a Gödöllői Üzleti Park?

Gödöllő Város Önkormányzata már nem résztulajdonosa a Gödöllői Üzleti Park Zrt-nek, amely vállalkozást 2001 tavaszán alapítottak és jelenleg két magánember tulajdonolja. Dr. Lantai Csaba vezérigazgató urat kérdeztük az eltelt időszakról és a jövőbeli tervekről.

Milyen szempontok alapján döntik el a cégek, hogy Gödöllőt válasszák telephelyként?

Dr. Lantai Csaba Gödöllői Üzleti Park Zrt. vezérigazgató

Ez egy nehéz döntés, mert nagy a kínálat, több ipari park is van a régióban. A szempontok sorrendje a telek ára, majd a logisztika miatt a közlekedés, az autópálya közelsége, aztán az ide települő vállalkozás állandó, jövőbeli költségei, az adótényezők. A telekárral és a közlekedési viszonyokkal versenyképesek vagyunk, mellettünk halad el az M31-es út, közel van az M0/M3 autópálya, illetve a főváros is, így ideális célpontja lehetünk a cégeknek. Az adók mértéke már nem ilyen egyértelmű, mert míg nálunk például 2% az iparűzési adó, addig Nagytarcsán 1,5%.

Kik segítenek felvenni a cégekkel a kapcsolatot?

Örülök a kérdésnek, mert jelenleg nincs olyan marketing tevékenység, amely a potenciális cégek felkeresésével foglalkozna, de tervben van. Vannak állami segítségnyújtási források, ilyen például a Külgazdasági és Külügyminisztérium alatt működő HIPA, amely elsősorban a külföldről betelepülő cégeket támogatja helyszínválasztás tekintetében, továbbá a hazai adminisztrációk és adórendszer eligazodásában. Ők fontos szereplők, és számunkra is segítséget jelentenek a külföldi befektetők tekintetében.

Ahhoz, hogy kedvező célpont legyen az üzleti park a beruházók számára, milyen helyi feltételek lennének jók?

A beruházók megnézik Gödöllő infrastruktúráját, hiszen a város mindennapi szereplője az életünknek. Fontos a megfelelő helyi szakembergárda lehetősége, mert ha messzebbről kell munkaerőt toborozni, az megemeli az üzemeltetési költségeket. Lényeges, hogy van-e tömegközlekedés a városban, amivel a munkavállalók utaznak, út és járda, hogy gyalog, kerékpárral, vagy elektromos járművel meg tudják közelíteni a gyárakat. Jó hír, hogy készen áll a következő kerékpárút-pályázat-fejlesztési ciklusban az üzleti parkot megközelítő út és járda kiépítésének tervezése. A város az ipari park tevékenységének haszonélvezője, hiszen a cégek iparűzési adót fizetnek, de emellett telek- és építményadó is terheli őket. A városnak elemi érdeke, hogy minél nagyobb számban települjenek ide cégek, maradjanak itt, és legyenek nyereségesek. A város akkor jár el jól, ha ezt támogatja, és olyan helyi gazdaságösztönző akciókat tervez, amelyek alapján a vállalkozások kedvet kapnak arra, hogy hosszabb távra ide jöjjenek.

Mit gondol, az idei, járvánnyal terhelt évben az üzleti park cégeitől mire számíthatunk az iparűzési adóbevétellel kapcsolatban?

Azt látjuk, hogy azok a kis- és középvállalkozások szenvedtek kárt, amelyeknek szolgáltatásait visszaszorította a járvány okozta helyzet. Viszont jó pár cég fellendült, és új impulzusokat kapott. Minden iroda kiadásra került, soha nem látott mértékben zajlanak a csarnoképítések, egyszerre nyolc is épül. A kormány könnyített vállalkozási hitelpolitikája komoly segítséget ad az ingatlanvásárlásokban is.

Az üzleti parkon belül működő cégek kaptak-e idén támogatást Önöktől vagy a várostól?

Voltak olyan cégek, amelyeknek a járvány miatt gyakorlatilag elapadt a bevételeik egy része, és a tartalékokból éltek. Mi a bérlői területtel és a szerződés módosításával tudtunk segíteni. Ennek eredményeképpen nem volt olyan cég, aki felmondta a szerződést.

Mekkora a cégek TAO fizetési hajlandósága, és milyen mértékben tudnak segíteni?

Annyit tudok, hogy a Gödöllői Üzleti Park Zrt. a társasági adó bevételét a Gödöllői Sport Klub számára ajánlotta fel. Nincs információm, hogy az itt működő cégek mennyi TAO-t és hová fizetnek.

Van már a város és az egyetem részéről kutatás-fejlesztési stratégia az üzleti parkkal?

Jelen pillanatban biztos, hogy nincs meg ez a hármas együttműködés, pedig rendkívül üdvözlendő volna, hiszen ennek mindenki valóban csak a nyertese tudna lenni. Az egyetemen olyan elméleti és gyakorlati szaktudás halmozódik fel, amiből a város és az üzleti parkban lévő cégek is profitálni tudnának. A helyi cégek gyakorlati tudását az egyetem hasznosíthatná, a város pedig az eredményeit látná a megvalósuló projektekben.

Mit vár 2021-től, milyen üzletek vannak, amelyek jövőre érhetnek be, és van-e terv a további fejlődésre?

Elsősorban a KKV-k számára kialakított 51 telkes fejlesztés indulását várjuk, és ha sikeres lesz, akkor van további terület és terv ennek folytatására. Emellett még várunk egy-két nagybefektetőt az üzleti parkba, akikkel gyakorlatilag a park területére kirakhatjuk a megtelt táblát. A másik terv az itt élő vállalkozásoknak nyújtandó minőségi előrelépés. Szeretnénk többletértéket adni az itt telket vásárló vagy bérlő cégeknek.

(GDL.hu)