/

Ma van a fogyatékkal élők világnapja, Gödöllőn is elkél a segítség!

A fogyatékkal élők világnapja nem csak azok számára fontos, akik önmaguk, vagy hozzátartozójuk miatt érintettek. Mindannyiunk számára fontos nap kell, hogy legyen! Fel kell hívjuk a figyelmet erre és tudatosítanunk kell, hogy a körülöttünk élőknek, itt Gödöllőn is szüksége lehet az odafordulásunkra és segítségünkre! Sokféle módon segíthetünk.

Akik fizikai vagy szellemi állapotuk miatt támogatásra szorulnak kisebb-nagyobb mértékben, sokszor a társadalom szélére sodródnak, láthatatlanok lesznek, pedig a 2011-es népszámlálás adatai szerint hazánkban közel fél millió fogyatékkal élő személy lakik. A fizikális vagy anyagi támogatás mellett a legfontosabb a szemléletmód-váltás, hogy megértsük, elfogadjuk a másságot, azt, hogy senki nem kérte ezt a nehéz terhet, amit sok esetben egyedül képtelen cipelni. A fogyatékkal élő gyermeket nevelő családok számára a pszichés teher a legnagyobb, a társadalmi kiközösítés súlya. Erről is beszélt a gödöllői Patrónus Ház vezetője, Németh Ildikó telefonos interjúnkban.

Patrónus Ház Gödöllőn

“A Patrónus Ház Közhasznú Nonprofit Kft.-t személyes érintettség révén alapítottuk 2016 decemberében, azzal a céllal, hogy támogatott lakhatás formában létrehozzunk egy otthont autizmussal és egyéb értelmi fogyatékkal élő fiatal felnőttek számára, valamint külön épületként kialakítsunk egy olyan fejlesztő központot, mely segíti a korai fejlesztést óvodáskortól a felnőttkoron át, amellett, hogy a bentlakásos otthonban lakó ellátottjaink számára is biztosítjuk a szükséges szolgáltatási elemeket és a fejlesztő foglalkoztatást. A 12 fős otthonunkat 2019 augusztusában nyitottuk meg Gödöllőn. A lakhatáshoz kapcsolódó teljeskörű ellátás mellett minden lakónak az érintettségének megfelelően biztosítjuk a mindennapi fejlesztéseket, sportolási lehetőséget, kreatív és zenei foglalkozásokat, szabadidős programokat a házon belül és a kertben is. Célunk a lakóközösség és a helyi érintettek számára programok, szabadidős tevékenységek szervezése. Mindezek mellett célunk, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk az autizmus vagy egyéb értelmi fogyatékossággal élők társadalmi integrációjára, képzésére. Támogatjuk és segítjük az érintett szülőket és szakembereket gyakorlati útmutatásokkal.” – mondta el az intézményről és tevékenységükről.

Patrónus Ház Gödöllőn

Most, a járvány idején mindezt online módon szervezik, ami megkönnyíti a hozzáférést mindenki számára.

Következő online workshop 2020. december 11-12-én lesz, a regisztráció erre LINKRE kattintva érhető el: 

A szemléletmód váltás mellett a társadalmi felelősségvállalásnak anyagi oldala is van. A ház működtetéséhez és a megfelelő színvonalú ellátás fenntartásához támogatásokra van szükségük az állami normatíva mellett. Hosszú távú céljuk pedig egy Fejlesztő-, Foglalkoztató Központ létrehozása, mely a fogyatékkal élők önálló életvitelének kialakításához elengedhetetlen. Ehhez is gyűjtenek adományokat és keresik a támogatókat. Ön is hozzájárulhat nemes céljaikhoz több módon! 

Az egyik ilyen lehetőség az “Adjukössze Telefonos Adományozó Vonal”.

Először tárcsázza a 13600-at, majd a kicsengés után a 80-as kóddal 500 Ft-tal segítheti a gödöllői otthont. SMS küldés esetén a 80-as számot kell elküldeni az 13600-as számra.

A másik lehetőség az EQUICOM Méréstechnikai Kft. által szervezett “Adni jó – Segítsünk közösen!” versenyben való részvétel.

December 1-től december 23. éjfélig virtuális sportverseny során a résztvevők a teljesített távot gyűjtik, és ezáltal gyarapítják azt az összeget, melyet a cég karácsonyra a Patrónus Háznak adományoz. Bármilyen, GPS-el nyomon követhető sporttevékenység szóba jöhet (futás, kerékpár, nordic walking, túrázás, séta stb.), a kilométerek alapján felhasznált kalóriát számítanak, és minél több kalória ég el, annál több forint kerül átutalásra. A legaktívabb résztvevők pedig értékes, sporttal kapcsolatos egyedi nyereményeket kapnak: a Kiss Gergely által aláírt vízilabda, Tóth Krisztina által aláírt mez, a Vecsey Fanni és Vaida Beáta által aláírt röplabda, az aláírt Fradi mez vagy Kokó kesztyűje mind emlékezetes ajándékok lesznek.

Részleteket az EQUICOM Kft weboldalán olvashatnak. Aki esetleg a kényelmesebb megoldásokat kedveli, híres sportolók értékes aláírásaival ellátott sportrelikviákra licitálhat, mint például a magyar női kézilabda-válogatott által aláírt mezre, de hamarosan további 2 értékes relikvia is “kalapács” alá kerül majd. A liciten leütött összegek pedig közvetlenül a gödöllői otthon számlájára kerülnek. Utóbbi akció licitjét IDE kattintva teheti meg: 

Szerkesztőségünk mindenkinek jó sportolást, jó licitálást kíván, a Patrónus Háznak és minden fogyatékkal élőkkel foglalkozó szervezetnek pedig nagyon sok sikert kívánunk a céljaik megvalósításához!