/

Péntek 13

Ki ne ismerne babonákat? Fekete macska, kiboruló só, törött tükör vagy péntek 13. Hogyan lett szerencsétlen ez a nap? Milyen babonák, hiedelmek köthetők hozzá? Legenda csupán, vagy okkal van rossz érzése néhányaknak ezen a napon?

black cat with green eyes; close-up

Annak ellenére, hogy 2020-at élünk, a tudomány folyamatosan fejlődik, mégis sokak életét befolyásolják a babonák, és hiedelmek. Talán a legismertebb ezek közül a mai naphoz köthető. A városi legenda szerint, a babona eredete egészen 1307. október 13-ra, péntekre nyúlik vissza, méghozzá azért, mert ezen a napon adta ki IV. Fülöp, francia király a tömeges letartóztatási parancsot a templomos lovagok ellen. A dátum stimmel, ez az esemény valóban ekkor történt, és a lovagok többsége máglyán égett, vagy kínzókamrában végezte, a király pedig megszerezhette a lovagrend hatalmas vagyonát. Arra viszont semmilyen bizonyíték nem áll rendelkezésünkre, hogy péntek 13. valóban ennek a sötét napnak köszönheti negatív megítélését. 

Az viszont biztos, hogy sok kultúrában mind a pénteket, mind a 13-as számot szerencsétlenségek, nagy veszteségek ölelték körül. Ilyen például, hogy az ókori Rómában a kivégzések napja péntek volt. (Jézus Krisztus nagypénteken halt kereszthalált.) Valószínűleg a 13-as számhoz tartozó babona is bibliai eredetű, és egészen az utolsó vacsora napjáig nyúlik vissza, amikor az asztalnál 13-an ültek: Jézus és a 12 apostol.  Más források szerint ez a szám Júdásra, Jézus Krisztus árulójára utal, ugyanis ő ült tizenharmadikként az asztalhoz.

 Sokan rettegnek ettől a számtól, és ennek megfelelően például New Yorkban, a szállodák nagyrészében a 12-es emelet után, a 14-es jön, de több irodaházban sem lehet megközelíteni a 13-as emeletet lifttel. Sőt, akadnak olyan kórházak is, ahol nem találunk 13-as kórtermet. Érdekesség még, hogy egyes források szerint, Napóleon nem volt hajlandó olyan asztaltársasággal vacsorázni, ahol 13-an ültek az asztalnál, de így volt ezzel Franklin Delano Roosevelt, egykori amerikai elnök is, aki ha 13-an gyűltek csak össze egy megbeszélésen, vagy vacsorán, akkor mindig hívott egy 14. embert is. Ezen a napon a hiedelem szerint nem tanácsolt házasodni, és az ekkor kötött üzlet is sikertelen lehet, illetve a fekete macska áthaladása előttünk, még a szokásosnál is nagyobb veszélyt jelent.Nagyon sok könyv, és horror film témáját adja péntek 13, amik általában keresettek, és sikeresek, és valószínűleg ezek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy péntek 13. a modern világ legismertebb babonájává vált. Azonban a babonás emberek félelmeinek bizonyított alapja nincs, így ezek is csak átlagos péntekek. Azoknak, akik viszont félnek ettől a naptól van egy rossz, és egy jó hírünk: évente minimum egy, de maximum 3 ilyen napot kell kibírnunk, ami talán elviselhető. De azért biztos, ami biztos vigyázzunk magunkra ezen a napon is! 