/

Erzsébet pihenőhely

Kevés olyan, Erzsébet királynéról elnevezett hely van Gödöllőn és környékén, amely ne lenne ismert mindenki előtt. Az egyik ilyen az Erzsébet pihenőhely, amely nem csak gyönyörű, de remek kirándulóhely is.

A városunkba látogató túristák könnyen megszokhatják, hogy Gödöllőn nagyon él Erzsébet királyné kultusza. Itt van a kastély, van királyi várónk, de számos intézmény és szolgáltatás is a nevét viselik, úgy, mint például a szálloda. Persze utca, park és szobor is van elnevezve róla, ez így természetes. November arról nevezetes, hogy a magyarok királynéjának meggyilkolása után Darányi Ignác földművelésügyi miniszter felhívására az országban több mint hárommillió fát telepítettek és több mint száz ligetet, parkot hoztak létre Sisi tiszteletére. Ezek közül az egyik, de a helyiek számára minden bizonnyal a legimpozánsabb a Gödöllői Erzsébet-park. 

Erzsébet királyné szobra a Gödöllői Erzsébet-parkban

De nem csak Gödöllőn, hanem a város térségében is Erzsébet királyné nevét viseli néhány olyan hely, amely kevésbé van a köztudatban. Kedvelt kirándulóhely, ezért érdemes pár szóra (túrázáskor pedig legalább pár percre) megállni az Erzsébet pihenőhelynél. 

Korabeli képeslap, digitálisan újraszínezve

A Valkó külterületéhez és erdőségéhez tartozó hely Erzsébet királyné kedvenc pihenőhelye volt. A kis tisztás a Gödöllői-dombság része. Az emlékek szerint gödöllői tartózkodása idején Sisi rendszeresen lovagolt ki ide, hiszen őt is magával ragadta az erdő csodálatos hangulata, amit ez a helyszín is jól tükröz. A hangulatos kirándulóhelyen az egyik fa tövében már márványtábla is őrzi magyar királynénk emlékét.

Erzsébet pihenőhely

Egy vadászház található itt, amely előtti pihenőnél asztalok, padok, szalonnasütési lehetőség, szelektív hulladékgyűjtő, valamint egy kis fedett esőbeálló található.A pihenőig aszfaltút vezet, behajtani csak engedéllyel lehet. A vadászat miatti lezárásokról a Gödöllő-Valkó országút behajtási pontján van tájékoztató. Gyalogosan és kerékpárral a kék jelzésen, illetve a sárga jelzésen közelíthető meg.