Ma 60 éves Maradona, az „Isten keze”

1960. október 30-án született Diego Armando Maradona, világbajnok argentin labdarúgó és edző, a labdarúgás történetének egyik legnagyobb alakja, aki 2000-ben a FIFA szavazásán elnyerte az évszázad labdarúgója címet.

Ma, pénteken ünnepli 60. születésnapját Diego Maradona. A világbajnok argentin futballistát talán senkinek sem kell bemutatni, visszavonulása után botrányaival kerül be a nemzetközi híradásokba. 

De röviden, mi is történt vele az elmúlt 60 év során?

Maradona a Buenos Aires melletti Lanús városában született, és az argentin főváros központjától délre fekvő Villa Fiorito nevű szegénynegyedben nőtt fel. Már 10 éves korában megmutatkozott rendkívüli tehetsége, ekkoriban egy kis helyi egyesületben, az Estrella Rojaban játszott. Tizenöt éves korától lett profi labdarúgó, és az argentin labdarúgó-válogatottnak sok évig volt tagja. Érdekesség, hogy 1977-ben, 16 évesen mutatkozott be a válogatottban egy Magyarország elleni barátságos mérkőzésen. Az igazi áttörést azonban az 1986-os labdarúgó-világbajnokság jelentette a számára. Argentína megszerezte második világbajnoki címét, ebből a torna aranylabdásának választott Maradona remek játékával oroszlánrészt vállalt. Öt gólja közül a két leghíresebbet Anglia ellen szerezte. Mint ismert, a negyeddöntőben Maradona bal kezével ütötte a hálóba a labdát, ezzel szerezte meg a vezetést Anglia ellen – a játékvezető és a partjelző sem vette észre a szabálytalanságot. A gól „isten keze” néven híresült el. Ugyanezen a mérkőzésen – amelyet az argentinok 2–1-re nyertek meg – Maradona egy félpályás szóló után isbetalált. Ezt a gólt egyébként az évszázad góljának választották, mely során végig cselezte magát szinte az egész pályán, bejuttatva ezzel Argentínát az elődöntőbe, ahol szintén duplázni tudott, majd a dél-amerikai együttes meg sem állt a világbajnoki címig, vagyis Maradona a fináléban is győzelemre vezette az Albicelestét. Ezekben az években vitathatatlanul a világ legjobbja volt, 165 centis magasságához 76 kiló tiszta izom társult. A gyors és kiszámíthatatlanul cselező csatárt kevés védő tudta szabályosan megállítani, ha pedig ez nem sikerült, lövésre lendült félelmetes bal lába.

A France Football nemrég megkérdezte, hogy mit kíván a közelgő 60. születésnapjára, amire ő a következő választ adta: „Az az álmom, hogy még egy gólt szerezzek Anglia ellen, ezúttal jobb kézzel” – hangzott el a vicces válasz Maradona szájából.

Az 1990-es labdarúgó-világbajnokságon szintén sikerült a döntőbe vezetnie a válogatottat, de az NSZK visszavágott a négy évvel azelőtti vereségért, és egy tizenegyesgóllal legyőzte Maradonáékat. 1991-ben egy doppingtesztje pozitív lett, így 15 hónapra eltiltották a labdarúgástól, csak 1993 októberében tért vissza a válogatottba. Az 1994-es labdarúgó-világbajnokságon a második csoportmeccse után újra tiltott anyagot, ephedrint találtak a szervezetében, így már több mérkőzésen nem vehetett részt. A felnőtt válogatottban 91 mérkőzésén összesen 34 gólt szerzett.

2000-ben a FIFA szavazásán elnyerte az évszázad labdarúgója címet, egy internetes szavazáson pedig az internetezők minden idők valaha élt legnagyobb focistájának választották.

Edzőként nem sokra vitte, és sokan bírálták válogatási elvei miatt, de végül sikerült kivezetnie csapatát a 2010-es világbajnokságra, ahol az argentinok csoportelsőként jutottak tovább, s végül a negyeddöntőben estek ki.

Ugyan a világ egyik legjobb labdarúgója volt, mégis a sportág egyik legellentmondásosabb egyénisége a mai napig. Többször fajult tettlegességig a vitája az újságírókkal, Barcelonában kokainfüggő lett, ami később az 1991-es eltiltásához is vezetett. Amikor Nápolyban focizott, először megismerte, majd barátjaként tisztelte az akkori helyi maffia vezért. A droghasználat egyre jobban elhatalmasodott rajta, de saját bevallása szerint 2005 óta nem élt kábítószerrel. Hosszabb ideig súlyproblémákkal is küszködött.

A fent említett France Football exkluzív interjújában elmondta a véleményét Messi és Ronaldo kapcsán is: „Messi és Cristiano, Cristiano és Messi. Ők mindenki felett állnak. Nem látok olyat, aki a közelükbe kerülhetne, nincs olyan játékos, aki a felét elérheti annak, amit ők” – mondta Maradona.

De a mai nap legyen az argentin zsenié, akinek az agg korba lépve is hosszú életet és boldog születésnapot kívánunk!