/

Sose volt aktuálisabb – ma van a kézmosás világnapja

Az UNICEF 2008-ban kezdeményezte a kézmosás világnapját, hogy felhívja a figyelmet azokra a kockázatokra, amelyeket a kézmosás elmulasztása okoz.

Először 2009-ben szervezett a nemzetközi szervezet magyar bizottsága programot hazánkban a Világnap alkalmából. 

A nemzetközi eseménysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a szappannal történő kézmosás fontosságára a világ valamennyi országában. A rendszeres, alapos kézmosás hiánya miatt kialakuló fertőzések évente 3,5 millió gyerek életét követelik a világon. Gyakori (pl. főzés és evés előtti vagy WC használatot követő) szappanos kézmosással ez a szám jelentősen csökkenthető.

Kutatások azt mutatják, hogy megfelelő kéz-higiénével a hasmenéses megbetegedések száma 45 százalékkal, a légúti megbetegedéseké pedig 23 százalékkal csökkenthető. Az UNICEF nemcsak a figyelmet szeretné felhívni a higiénia fontosságára, de javítani is a jelenlegi helyzeten. Sajnos a legfejlettebb országokban sem megnyugtató a helyzet, mert a kívánatosnál sokkal kevesebben mosnak rendszeresen szappannal kezet annak ellenére, hogy a fertőző betegségek 80 százaléka közvetlen fizikai érintkezéssel terjed.

A világon már a koronavírus előtt is 3,5 millió gyerek életét követelte a nem megfelelő kézmosás.

Nem szabad elfelejteni e napon, hogy egy magyar orvosnak, Semmelweis Ignácnak köszönhetően értette meg az emberiség, miért olyan fontos a kézmosás, amit a jelenlegi járványügyi helyzetben is az egyik legjobb védekezési módszerként tartunk számon a fertőzések elkerülése ellen.

Semmelweis Ignácz 1860-ban

Semmelweis, akit az anyák megmentőjének is neveznek sokat tett a gyermekágyi láz leküzdése ellen. A világhírű magyar orvos 1847-ben ért el áttörést, amikor bevezette a klórmeszes kézmosást az általa vezetett szülészeten Bécsben, jelentősen visszaszorítva ezzel a fertőzéseket és a gyermekágyi láz miatt elhunyt édesanyák számát. Kortársai szkeptikusak voltak az elmélettel szemben, és csak évtizedekkel később ismerték el világszerte a magyar tudós felfedezését.

Mindenesetre a tények már akkor is őt igazolták, mivel a nála szült nők halálozási aránya egy-két százalékra esett vissza.

Napjainkban, amikor sajnos újabb és újabb rekordok dőlnek meg a koronavírus okozta megbetegedésekkel és halálesetekkel kapcsolatban, különösen fontos felhívnunk mindenki figyelmét az alapos kézmosás jelentőségére. Sokszor nem kell sokat tennünk, csak a napi rutinnak számító dolgokra kell odafigyelnünk, hogy jelentősen javítsunk egészségünkön, s csökkentsük a fertőzésveszélyt.