Működj szabálytalanul, fogd az államra! Ezüstérem üti a markod!

Augusztus végén, tanévkezdés előtt pár nappal derült ki, hogy megszűnik a CEAS gödöllői magániskola. Egészen megdöbbentő módon, az utolsó percben cserbenhagyva a diákokat, szüleiket és pedagógusokat is. A botrány közepette polgármesteri ezüstérmet, Gödöllőért kitüntetést kapott Galgóczi Ferenc, a CEAS Angol-Magyar Érdekeltségű Gimnázium és Szakgimnázium főigazgatója Gémesi Györgytől. De mi lehet a háttérben, és mi is a CEAS?

CEAS

A CEAS hátterével, 2017.07.13-i cikkében „Találtunk egy igazi magyar kamuegyetemet” címmel, az index is foglalkozott. Tényszerűen leírja, hogy a Galgóczi által gründolt zuglói műintézmény CEAS UK College-nek nevezte magát. De ilyen brit főiskola vagy egyáltalán bármilyen ilyen nevű oktatási intézmény nincs, így értelemszerűen programakkreditált képzés, illetve az államilag elismert oklevél is csak ígéret maradt.

Galgóczi nem csak a felsőoktatásban, hanem a közoktatásban is érdekelt (volt): alapítója, fenntartója és igazgatója a Kistarcsán indult, majd Gödöllőre költözött, akkori nevén Angol-Magyar Érdekeltségű Gimnázium és Szakközépiskolának. Az egy év alatt érettségit ígérő intézményre már indulása után felfigyeltek a hatóságok, ellenőrzést is folytattak, és felszólították az iskolát a „feltárt jogsértések megszüntetésére” –írta az index. A Faiskola téri intézmény gimnázium és szakgimnáziumként fejezte be pályafutását, a technikummá alakulást már nem engedélyezte a minisztérium. Tíz éves működésének színvonalát nem tisztünk véleményezni, polgármesterünk ezt helyettünk már megtette, amikor ezért a meglehetősen viharos tíz évért kitüntetésre érdemesítette igazgatóját. 

Azt viszont kiderítettük, hogy Galgóczi Ferenc közlése, miszerint: nem kaptak elég támogatást, ezért szeptemberben nem indul el a tanév a gödöllői CEAS Angol-Magyar Érdekeltségű Gimnázium és Szakgimnáziumban – a tényekkel nem egészen összeegyezethető.  Vécsey László az érintett szervekhez fordult az ügyben és a kapott információkat lapunkhoz is eljuttatta, amelyek elég súlyos, Galgócziék közlésével ellentmondó megállapításokat tartalmaznak:

A Hivatal elsődlegesen a diákok érdekeit védi, ezért minden hasonló esetben a jogszerű állapot helyreállítására olyan megoldási teret nyit, mely a fenntartói működést nem lehetetleníti el. Ez ebben az esetben is így történt, a közel 20 millió Ft-os visszafizetési kötelezettség teljesítésére részletfizetési lehetőséget biztosított, illetve az ITM bevonásával sor került a szakképzési megállapodás korrekciójára, mely alapján pótigénylést is benyújthatott volna június 30-ig, de ezt az iskola fenntartója (Galgóczi úr) nem tette meg. 

Tehát nem igaz az a hír, mely szerint a magániskola működése az állami források csökkenése miatt lehetetlenült el, sőt, lett volna idejük arra, hogy megoldást találjanak a gyermekek tanulásának megoldására. Lett volna idejük felkészíteni a szülőket, és a valóságot vállalva eljárni. De nem ez történt. Hanem a felelősség alóli kitérés, polgármesteri segítséggel. Olyan befejezése ez a történetnek, mint amilyen maga a bizniszszemléletű oktatásszervezés is volt.  Méltatlan és inkorrekt, ráadásul sok-sok védtelen károsulttal.

A károk enyhítése megkezdődött. A legtöbbet azóta a VSZC Madách Imre Technikum igazgatója, Kocsi Tamás, és a technikum pedagógusai tettek azért, hogy a gyerekeknek legyen hol folytatniuk tanulmányaikat. A térség or-
szággyűlési képviselője lapunk információja szerint segítséget biztosít ehhez, igaz, ő nem teátrálisan, meg ezüstéremmel, mert a gyerekeknek és a szüleiknek az aligha segít.  

(g)

„A Fenntartó 2020.01.31. napján benyújtott 2020. évi támogatás iránti igénylésének felülvizsgálata során megállapításra került, hogy a Fenntartó rendelkezik hatályos szakképzési megállapodással, de a megállapodás nem az Intézményben oktatott szakképzésre vonatkozik.”

 „Fenntartó nem rendelkezett a szakmaszerkezeti döntésről szóló kormányrendeletben az Egészségügy I. ágazaton keretszámokkal.”

 „A Fenntartó képviselőjével többször is sor került egyeztetésre, amelyek során tisztázásra került, hogy pontosan miért nem jogosult állami támogatásra az érintett képzés tekintetében”