A karanténról jogi szemmel

Milyen lehetőségei vannak a szülőnek abban az esetben, ha a gyermeke a COVID-19 járvánnyal összefüggő okból nem mehet közösségbe?

A kérdésre adott választ nagymértékben befolyásolja az, hogy milyen életkorú a gyermek. Amennyiben a 12 év alatti gyermekünk beteg, a betegséget az orvos megállapította, és a szülő a beteg gyermek ápolása miatt nem tudja ellátni a munkáját, akkor a gyermek betegségének idejére gyermekápolási táppénzre jogosult.  Fontos megjegyezni, hogy gyermekápolási táppénzre is kizárólag azon szülő válhat jogosulttá, aki egyébként saját jogon is jogosult volna táppénzre. 12 év feletti beteg gyermek esetében a táppénz kizárólag méltányosságból állapítható meg.

 Mi történik akkor, ha a gyermekünk nem beteg, de mégsem mehet be az iskolába például azért, mert az osztályban találtak COVID-19 fertőzöttet, és ennek következtében az osztályba járó valamennyi gyermeknek otthon kell maradnia? A legjobb megoldás ebben az esetben az, ha a szülő ebben az időszakban ún. home office-ból tesz eleget a munkaviszonyból eredő kötelezettségeinek. Amennyiben ez a munkakör jellegénél fogva vagy a munkáltatónál érvényben lévő belső szabályok miatt nem megoldható és a szülőnek van még ki nem vett szabadsága, akkor igényelhet (fizetett) szabadságot a munkáltatótól. A vonatkozó jogszabály alapján a szabadság kiadására a munkáltató köteles a munkavállaló előzetes meghallgatása után. A szabadság iránti igényt a munkavállalónak 15 nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelenteni. A felek ettől egyeztő akarattal eltérhetnek, ami azt jelenti, hogy ezt a 15 napos időtartamot a felek le is rövidíthetik.

Amennyiben a fent említettek közül egyik sem jelent megoldást, akkor a szülő igényelhet ún. fizetés nélküli szabadságot a munkáltatótól. Ennek időtartamára a szülő nem lesz jogosult munkabérre és egyéb juttatásokra sem. Érdemes odafigyelni arra, hogy ebben az időszakban a szülő kizárólag akkor válik biztosítottá (akkor lesz jogosult pl. orvosi ellátásra), ha megfizeti az egészségügyi szolgáltatási járadék időarányos részét.