Ha az emberek áldozatot vállalnak, akkor ezt a gazdagabb önkormányzatoknak is meg kell tenniük!

Varga Mihály pénzügyminiszter május 26-án benyújtotta az ország jövő évi költségvetéséről szóló elképzelés-csomagot. Az azóta eltelt időszakban a politikai közélet szereplőinek akadt idejük véleményezni a számhalmazt, annak előirányzatait. A szakemberek és az elemzők többsége úgy vélte, hogy hazánk 2021-es büdzséje nem mentes a kockázatoktól, részben azért, mert szűknek tűnik a kormányzat gazdasági mozgástere, részben pedig azért, mert a kormányzati és önkormányzati bevételek közötti átrendezés bizonyos települések esetében okozhat átmeneti likviditási gondokat. Ugyanakkor, az is kivehető a főbb adatokból, hogy a kormány a következő évben is kezelni kívánja a koronavírus-járvány esetleges kedvezőtlen gazdasági hatásait.

A 2021-es állami költségvetést július első napjaiban tárgyalta és fogadta el az országgyűlés. A döntéshozók között ott volt Vécsey László, a gödöllői központú választókerület kormánypárti parlamenti képviselője is, aki az alábbiakban reagált kérdéseinkre.

– Képviselő úr! Röviden megfogalmazva, Ön szerint mik az ország jövő évi költségvetésének prioritásai?

– Magyarország 2021-es költségvetése a gazdaságvédelem költségvetése. A koronavírus-járvány hatásai miatt ez elengedhetetlen, ugyanakkor a jövő évi büdzsé a járványügyi készültség fenntartása mellett is tartalmazza a szükséges forrásokat a gyermeket nevelő családok támogatásához, a nyugdíjasok megbecsüléséhez, a munkahelyek megtartásához és új munkahelyek létrehozásához. A gazdaságés munkahelyvédelmi alapra 2.500 milliárd forintot, a járvány elleni védekezésre 3.000 milliárd forintot, a gyermekes családokra 2.300 milliárd forintot, a 13. havi nyugdíj első ütemére 53 milliárd forintot, a biztonságra és rendvédelemre 953 milliárd forintot biztosítunk. Ezen felül több pénzt biztosítunk az egészségügynek, az oktatásnak és az önkormányzatoknak is.

– Talán nem véletlenül hagyta a felsorolás végére az önkormányzatokat. Egyes, szinte kizárólag baloldali településvezetők pénzhiányról és kivéreztetésről beszélnek. Nincs igazuk?

– Röviden: nincs! Jelentősen több költségvetési forrás jut a helyi önkormányzatoknak 2021-ben, az idei nagyjából 739 milliárd forintos forrás helyett jövőre 857 milliárd forintból gazdálkodhatnak majd. A kormány emellett folytatja a magyar falvak és városok fejlesztését. A koronavírus-járvány az államnak és az állampolgároknak okozta a legnagyobb veszteségeket. Ehhez képest az önkormányzatok vesztesége – arányait tekintve – szerény. Ugyanakkor az önkormányzatoknak is van felelőssége. Közös országban élünk, közös kármegosztás van. Ha az emberek áldozatot vállalnak, akkor ezt a gazdagabb, jó adóerő-képességgel rendelkező önkormányzatoknak is meg kell tenniük!

-ág