Rozmaringos kacsacombok, diós lilakáposztával, burgonyapürével és karamellizált almával

Egyedi ételajánlat Erdősi Norberttől, a Kemencés vendéglő séfjétől

Kacsa: Friss pecsenye kacsacombokat megtisztítjuk a maradék toll tokoktól, majd jól átmossuk és lecsepegtetjük. Folyékony füsttel megfújjuk, friss fokhagymát préselünk rájuk, sózzuk és jól átforgatjuk, majd tepsibe helyezzük bőrével felfelé. Durvára tört színes borssal, frissen vágott rozmaringgal megszórjuk, aztán felöntjük annyi olvasztott kacsazsírral, hogy ellepje, de óvatosan, hogy le ne mossa róla a fűszerezésünket! Lefedjük, majd 95 C°-os sütőbe, esetleg kemencébe 10 órán keresztül készre konfitáljuk. Miután elkészült, a kacsazsír nagy részét leszűrjük, csak egy kisujjnyi maradjon a tepsibe, majd egy 200 C°-os sütőbe/kemencébe ropogósra sütjük bőrét, és fogyaszthatjuk is.

Lilakáposzta: Cukrot karamellizálunk, félfőre vágott lilahagymát átdinszteljük rajta, majd a nagyobbra reszelt almákat is. Ezután a gyalult lilakáposztát adjuk hozzá és lefedjük, alacsony lángon, 5-10 percenként kavargatjuk. Miután kiengedi a nedvességét és elkezd puhulni, tető nélkül lassan elfőzzük a leve nagy részét. Sóval, borssal, őrölt köménnyel, egy kevés ecettel ízesítjük, tálalásnál frissen pirított, enyhén tört dióval szórjuk meg a tetejét.

Burgonya: A burgonyát megpuculjuk, átmossuk, azonos méretű darabokra vágjuk. Tengersós vízben készre főzzük, ezután még negyed órát nagyon alacsony lángon tovább hagyjuk, hogy teljesen átfőjjön. A burgonyáról leszűrjük az összes vizet, burgonyatörővel alaposan áttörjük, majd az olvasztott, forró vajat eldolgozzuk benne elektromos habverő segítségével. Ezután a frissen forralt tejet is hozzá keverjük a kívánt selymes, vagy keményebb állag eléréséig. Sóval ízesítjük, esetleg kevés szerecsendiót is adhatunk hozzá.

Alma: Az almákat átmossuk, magházukat lyukasztóval eltávolítjuk, kisujjnyi szeletekre karikázzuk, majd egy enyhén híg, rumos-sós karamellen átforgatjuk, míg megpuhulnak. Kevés fahéjjal és szegfűborssal ízesítjük.

Ha csak megkóstolná ezt a finomságot, de a főzéshez nincs kedve vagy lehetősége,
a Kemencés vendéglőben megkóstolhatja, vagy megrendelheti ezt az ételkülönlegességet!
Tel.: +36 70 247 14 56