Ragyogó bőr télen is

A hideg beköszöntével bőrünk teljesen más ápolást igényel. Mint minden évszaknak, a télnek is megvannak a maga sajátosságai. Lényeges, ilyenkor hogyan ápoljuk bőrünket.

A szél, a hideg, a fűtés, az alacsony páratartalom, és a hőmérséklet különbségek fokozhatják a bőr kiszáradását, ilyenkor a bőr víztartalmában keletkezik hiány. A bőr alatti erek rendkívüli igénybevételnek vannak kitéve. Ennek köszönhető a kipirosodás, a rozácea, és a kitágult hajszálerek megjelenése. A legfontosabb feladatunk a bőr nedvességének megőrzése, bőrünk védelme, főként annak, aki ekcémára vagy atópiás bőrgyulladásra hajlamos.

Az egészséges bőrápolás szakértője Gödöllőn az ENBE Natural Beauty. Termékei hatóanyagban gazdag, adalékmentes, természetes összetevőkből készülnek. Kényeztető kozmetikumai kínálatában megtaláljuk a bőrtípusunknak megfelelőt. Szappanjai, hajápolói, arc-, test-, kéz- és lábápolói kiváló minőségű termékek, melyek bőrünk folyamatos ápolásáról gondoskodnak az év minden szakaszában.

Bőrünk ápolása lépésekben

Arc lemosása

A levegőben a fűtés miatt magas a por, korom koncentráció, ami sajnos az arcbőrünkön is meglátszik. Minden reggel és este lemosóval töröljük át alaposan, így a szennyeződések mellett a sminkmaradványokat, és a bőr felületén lévő hámsejteket is eltávolítjuk, ezzel készítjük fel a bőrt a bőrápolás további lépéseire. Az eredmény szép, sima, egyenletes bőrfelszín.

Hidratálás

A hideg időszakban különösen érzékennyé vált bőr a kozmetikumokra is máshogy reagál. Kerüljük a szárító hatású összetevőket, melyektől a bőr szárazabbá, pirosabbá, illetve viszketeggé válik! Lehetőleg allergén mentes bőrápolókat használjunk. A megszokott, könnyebb textúrájú krémeket cseréljük le természetes olajokban gazdagabb, zsírosabb hidratálókra! A legjobb, ha olyan arc-és testápolót használunk, amely vízmegkötő faktorokat, pl. hialuronsavat, gyümölcscukrokat, glicerint, karbamidot tartalmaznak.

Ezek azok az összetevők, amelyek nagy vízmegkötő kapacitással rendelkeznek, így elősegítik a vízhiányos bőr feltöltését. A zsíros, normál vagy kombinált bőrre az olajmentes, gél alapú termék ajánlott, míg a száraz bőr sűrűbb állagú hatóanyagokban gazdag krémeket igényel. A megfelelően kiválasztott krémek táplálják és regenerálják a bőrt, ezáltal egyensúlyba hozzák állapotát. 

Szérumok használata

A szérumok extra táplálást adnak a bőrnek. Nagy dózisban tartalmaznak antioxidáns összetevőket, amelyek segítik a bőr egészséges működésének fenntartását.

Szemkörnyék ápolás

A tél a szemránckrém időszaka, ilyenkor tápláló védőréteggel óvjuk a szem vékony bőrét. A szemkörnyék bőre ötször vékonyabb, mint az arcunké. A vékonyabb bőrfelület miatt koncentráltabb, nagyobb hatóanyag-tartalmú, kimondottan a szemkörnyék ápolására kifejlesztett kozmetikumokat használjunk! A szépen táplált bőr, kisimult szemkörnyék egészségesen friss megjelenést nyújt.

Ajkak ápolása 

Az ajak ápolása ősszel és télen a leglényegesebb. A szél, a hideg kiszárítja, repedezetté, cserepessé teszi. Ajánlatos már ősszel elkezdeni egy speciális, vitaminokban gazdag ajakbalzsam használatát, és egészen tavaszig használni. Egy természetes növényi vajat (pl. sheavaj) tartalmazó termékkel is megfelelő védelmet nyújthatunk. Használjunk hetente radírt az ajkakra is, de egy régi fogkefével vagy durvább frottír törülközővel is eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket.

Testápolás

A testápolásnál talán a legnagyobb nehézséget a láb ápolása jelenti, ugyanis a kevés verejtékmirigyet tartalmazó lábszárunkban nincs elegendő védő zsír, akár pikkelyes hámlásokat is megfigyelhetünk rajta. Ne hanyagoljuk el a rendszeres bőrradírozást test peelinggel, vagy természetes olaj és só keverékével, esetleg egy egyszerű luffa szivaccsal.

Tipp: A természetes ENBÉ szappant habosítsd fel a kezedben, adj hozzá nádcukrot vagy kávézaccot és finoman, körkörösen dörzsöld át vele a bőröd. Ha megszabadulsz az elhalt hámsejtektől, könnyebben jut be a testápoló tápanyaga a bőrödbe. Nem ritka, hogy szőlőmag őrleményt is tartunk ma már otthon, ezt is nyugodtan használd a zuhany alatt!

Kézápolás

A jó kézkrém gyulladáscsökkentő és hámosító növényi olajokat és kivonatokat is tartalmaz, úgy mint shea vaj, makadámia olaj, bőrnyugtató panthenol és allantoin, amelyek a bőr hidratációját is segítik. A jó minőségű kézkrém ezen kívül C-, E-és F-vitaminban gazdag.

A száraz, kipirosodott, mikrosérülésekkel, repedésekkel teli bőr nem csak esztétikailag zavaró, hanem fájdalmas, érzékeny, elhanyagolása esetén további problémák is felmerülhetnek, mint az ekcéma, sebek és fertőzések.

Tipp: Vastagon kend be éjszakára, húzz rá cérnakesztyűt és hagyd a kezeden, mint egy pakolást! Pár nap alatt regenerálódik a bőr.

A bőrünk külső ápolása mellett lényeges a belső hidratálás, ezért tudatosan figyeljünk rá, hogy naponta 1,5-2 l folyadékot fogyasszunk.

Rendszeres, hidratáló arc-, testápolással és vitamindús étkezéssel megelőzhetjük a bőrproblémák kialakulását, visszaállíthatjuk, megerősíthetjük a bőr egészséges védőrétegét, megőrizve bőrünk ragyogását a téli időszakra.

(VZS)

FACEBOOK: enbenaturalbeauty