Együk magunkat egészségesre!

Szezonálisan étkezni annyit jelent, hogy étrendünk összhangban legyen az évszakokkal. Ősszel elsősorban a nyár végén-ősszel termő, illetve télen könnyen tárolható zöldségek és gyümölcsök kerülnek az asztalunkra.

Ha az őszi zöldségeket és gyümölcsöket sorra vesszük, szinte mindnek magas a rosttartalma, amelynek köszönhetően igen laktató ételeket készíthetünk belőlük. Hosszan tartó fejlődésük garantálja, hogy rendkívül sok tápanyagot tudnak felvenni a talajból, ezáltal igen sok ásványi anyagot és nyomelemet raktároznak el. 

A színes zöldségek és gyümölcsök többet adnak nekünk, mint csupán táplálékot, hiszen színanyagaik legtöbbször antioxidáns szerepet is betöltenek a testünkben, azaz védenek a környezetből származó, vagy a szervezetünkben keletkező agresszív bomlástermékek, az úgynevezett szabadgyökök ellen.

A szervezetünk számára sejtregeneráló hatású klorofill adja a növények élénkzöld színét, de a mélyebb árnyalatok kialakulásában szerepet játszó egyéb vegyületek olyan természetes katalizátorok, amelyek a máj működését serkentik. Bátran együk a brokkolit, a kelbimbót és zöld társaikat.

A karotinok többek között a sárgarépa és a sütőtök narancsos színét adják, de karotint tartalmaz a zöld brokkoli és a piros paradicsom is. 

A szőlő héjában megtalálható sejtvédő és sejtregeneráló, antioxidáns hatású antociánok nagy mennyiségben vannak jelen a vörösborban. 

Az őszi káposztafélékről legtöbbünknek az élelmi rostok emésztésre gyakorolt jótékony hatása jut eszébe, nem szabad azonban megfeledkeznünk vitamintartalmukról sem. Különösen C-vitaminban gazdagok, de K- és B1-, valamint E-vitaminnal is ellátják szervezetünket. A fejes káposzta, a kelkáposzta, a kelbimbó zöld leveleiben sok béta-karotin van, az ásványi anyagok közül pedig a kalcium mennyisége kiemelkedő, és a vastartalmuk is jelentős. A káposztában lévő, csípős ízű mustárolaj antibakteriális hatású, valamint tiocianátot is tartalmaz, amely gyomorfekély esetében jótékony hatású. A vékony szeletekre vágott vöröshagymával, köménnyel és borssal ízesített káposztasaláta igazi, őszi-téli vitaminbomba.

A száraz hüvelyes növények szintén jó forrásai a rostoknak, a fehérjéknek, mindemellett magas vitamin- és ásványi anyag tartalommal rendelkeznek. Ide soroljuk többek közt a szárazbabot, a lencsét, és a sárgaborsót. Zsírtartalmuk alacsony, azon belül is az egészségesebb, többszörösen telítetlen zsírsavak találhatóak meg bennük. Annak ellenére, hogy viszonylag magas a szénhidráttartalmuk, bátran fogyaszthatják cukorbetegek is, hiszen alacsony a glikémiás indexük. Magas a B5-, E-vitamin- és biotintartalmuk, gazdagok kalciumban, káliumban, rézben, folsavban, magnéziumban és vasban. A könnyen beszerezhető és olcsó hüvelyes növényekkel változatossá és egészségessé tehetjük étrendünket. Az ősz és a tél elengedhetetlen étele a gőzölgő bableves, az újévi lencsesaláta, de készíthetünk a hüvelyesekből köretet, egytálételt, püréket, sőt, akár szendvicskrémeket és pástétomokat is. 

Ne feledkezzünk meg a gyökérzöldségekről, a sárgarépáról, zellergumóról, petrezselyemgyökérről, a pasztinákról és a cékláról. A sárgarépa fő jótéteményese a béta karotin, a petrezselyem illóolaja gyulladáscsökkentő hatású, a zeller a veseműködést serkenti, a pasztinák pedig szinte egymagában képes helyettesíteni ételeinkben gyökérzöldség társait. Próbáljuk becsempészni mindennapjainkba a nyers gyökérzöldségeket! 

A sütőtök nem hiába az őszi étrend favoritja. Kedvező beltartalmi tulajdonságokkal rendelkezik, és élénk narancs színének köszönhetően látványra is gusztusos fogások készíthetők belőle. Egészségmegőrző hatását magas rost- és karotin tartalmának, valamint vitamin- és ásványi anyag ellátottságának köszönheti. Igen jó kalcium-, cink-, mangán-, réz-, vas-, foszforforrás, mindemellett ellátja szervezetünket C- és A-, valamint B-vitaminokkal is.

Az őszi gyümölcsök többsége, mint az alma, a körte, a szilva és a birs igen sok pektint tartalmaz: ezt a zselésítő tulajdonságot használjuk ki a télre eltett lekvárjaink készítésekor. A szervezetünkben lévő bélbaktériumok a pektinekből olyan anyagokat állítanak elő, amelyek gátolják a koleszterinek, és lassítják a cukrok felszívódását. Őszi gyümölcseink rendkívül jó vitamin- és ásványi anyag források a hűvös napokra. 

Őszi ételeink friss és finom alapanyagait kedves és segítőkész kiszolgálás mellett megvásárolhatjuk a Zöldszirom zöldség-gyümölcs boltban (Szabadság út 119.).

(VZsJ)
(fotó: Horváth Mónika Kitti)