II. Grassalkovich Országos Történelem Verseny

elolvasom a cikket

A történelem szerinted csupán magolás és évszámok sokasága? Ebben a versenyben kiderül, hogy a történelemtudomány elsajátítása legalább annyira igényli a kreativitást, a fizikai erőnlétet, a logikus gondolkodást és a józan észt, mint a tárgyi tudást. Az elkövetkező hónapokban egyszerre hozhatsz meg stratégiai döntéseket, túrázhatsz a Grassalkovich család birtokain, és végül megpihenhetsz Gödöllőn!

A Grassalkovich Országos Történelem Verseny során a történelmi érdeklődés mellett rendkívül hasznos a művészeti és a természettudományos érdeklődés is, hiszen a tárgyi tudás mellett érvelned, gondolkodnod és alkotnod kell! A verseny során egyszerre szükséges megcsillogtatnod mindezen képességeidet, valamint azt is, hogy egy kiadós túra során is tudsz döntéseket hozni. Nem volt ez másképpen sohasem a történelem során, hiszen egy politikus vagy hadvezér a csatában, teher alatt is döntést kellett hozzon.

Az első és legfontosabb tudnivaló a regisztráció.

IDE kattintva lehet jelentkezni a versenyre!

Kérjük, hogy ezt pontosan töltsétek ki, hiszen elengedhetetlen a kapcsolattartáshoz is!

Jelentkezési határidő: Január 10.

A verseny három fordulóból áll.

Tematika: 1658-1771 – I. Lipót uralkodásától Grassalkovich I. Antal haláláig

A verseny tematikája a 17. és a 18. századi magyar és nemzetközi történelem köré épül, amelyet a versenyzők Grassalkovich I. Antal szemüvegén keresztül szemlélhetnek. A 18. század a magyar és az egyetemes történelem egyik legjelentősebb időszaka, hiszen ezen évek határozták meg a Magyar Királyság gazdasági és politikai fejlődését az elkövetkező évszázadokban. Ekkor zajlott a Rákóczi szabadságharc, ekkor hozták létre a Pragmatica Sanctiot. A verseny súlypontja nem pusztán a résztvevők tárgyi tudásán lesz, hanem a logikai gondolkodásukon, az érvelési képességükön valamint a kreativitásukon is.

5-7. osztály: Az általunk kiküldött rövid irodalom alapján elsősorban a Grassalkovich család életéről,  a Magyar Királyság felszabadításáról, a Rákóczi szabadságharcról és a Pragmatica Sanctioról.

A versenyen való részvételhez nem szükséges előzetes történelemtudás, a felkészüléshez elegendő az általunk kiküldött irodalom elsajátítása.

8-10. osztály: A verseny felöleli a korszak teljes magyar  történelmét egészében a releváns egyetemes történelmi kitekintéssel. A felkészüléshez ajánljuk a jelenleg hatályban lévő történelem könyveket, valamint a regisztráció lezárulta után általunk elküldött rövid anyagokat.

Első forduló: Online valósul meg a verseny honlapján egy előre megadott időpontban. Elsősorban a tárgyi tudást méri fel, teszt felépítésű lesz. A két korcsoport ugyanazt a kérdéssort tölti ki.

Második forduló: Egy kreatívabb feladatot kell teljesíteni, amely során egy esetet kell megoldani online prezentáció formájában. Emellett Instagramon/Tik-Tokon is feladat vár rátok. A két korcsoport különböző feladatot kap.

Harmadik forduló: A döntő forduló már élőben valósul meg, a legjobb eredményt elérő csapatok egy kora tavaszi hétvégén ellátogatnak Gödöllőre, ahol egy élményekkel teli két napos vetélkedőn vesztek részt, és itt kerül sor az eredményhirdetésre is.

Mindezek mellett esetlegesen plusz feladatokat kell megoldani, például művészeti jellegű alkotást (festmény, tánc- vagy színjátszó előadás).

A nyertesek értékes nyereményekben részesülnek:

  • ajándék utalványok
  • elektronikai eszközök
  • belépőjegyek
  • utazás
  • és egyéb meglepetések.

Jó versenyzést és jó szórakozást kívánunk!