Grassalkovich Présház Piknik

A régi idők mulatságait felidézve a Présház udvarán kulturális- és szórakoztató rendezvényekkel készülünk, míg a belső terekben helyi képzőművész, Zechmeiszter László gödöllői festőművész válogatott alkotásait mutatjuk be. Mindezek mellett magyar- és nemzetközi klasszikus filmek kertmozi jellegű vetítését is meg kívánjuk szervezni, valamint a labdarúgást szerető helyi közösséggel a Bajnokok Ligája döntő és egy magyar válogatott Európa-bajnoki selejtező mérkőzés hangulatát is együtt szeretnénk átélni.

Gödöllő egyik híres történelmi személyiségének, Gróf Grassalkovich Antal ikonikus épített örökségének egyik gyöngykövét – a Gödöllői Királyi Kastély mellett – a Grassalkovich Présház-Borozót kívánjuk megismertetni a nagyközönséggel és rávilágítani a figyelmet az elfeledett kulturális értékekre. Az 1750-es években, barokk stílusban építtetett épület és a hozzá tartozó, teljes mértékben tégla falazatú, kiváló állapotú, boltíves, mintegy 1028 m2 borospince rendszer és az épületegyüttest körülölelő, közel 1,5 hektáros parkja olyan neves egykori látogatókkal büszkélkedhet, mint Mária Terézia királynő, Ferenc József császár és Erzsébet (Sisi) királyné. Az 5 m széles, 3 m magas és 122 m hosszú, U alakú, téglával kirakott, dongaboltozatos pincerendszer egy grandiózus (közel 400 m2) terembe torkollik. A présház a történelmi idők folyamán többször lett átépítve, felújítva, mai és egyben eredeti állapotát 2005-ben kapta vissza. Az épület évszázadok alatt számos funkcióval szolgálta ki a város és kistérség gazdasági és társadalmi életét (pl. borászat, konyakgyár, szüreti bálok és vigadalmak helyszíne).

Bővebb információ a borházról ide kattintva érhető el.

A rendszerváltás után egy helyi építészeti vállalkozás tulajdonába került, s nagy tervekkel (szálloda, borozó és közösségi terek újraélesztésé) elindult egy ingatlanfejlesztési munka, de a tulajdonos halála után megálltak az elképzelt beruházások. Az özvegye közel tíz éve nem tudja értékesíteni a műemléképületet, az állagmegóvási munkálatokra pedig csekély összeget tud fordítani, miközben a város önkormányzata közel duplájára emelte a műemlék ingatlan- és építmény adó befizetési kötelezettségét, amely több millió forintos összeget jelent számára évente. Egyesületünk a Présház épített- és kulturális örökség értékeinek nagyközönség felé történő bemutatását a 2023. június 9-10-i és június 16-17-i hétvégéken kulturális és közösségformáló programokkal, az épületet bemutató vezetett túrákkal kívánja megszervezni. A tulajdonos biztosította a helyszínt és a piknik megrendezéséhez szükséges alapinfrastruktúrát.

Program leírás

A régi idők mulatságait felidézve a Présház udvarán kulturális- és szórakoztató rendezvényekkel készülünk, míg a belső terekben helyi képzőművész, Zechmeiszter László gödöllői festőművész válogatott alkotásait mutatjuk be. Mindezek mellett magyar- és nemzetközi klasszikus filmek kertmozi jellegű vetítését is meg kívánjuk szervezni, valamint a labdarúgást szerető helyi közösséggel a Bajnokok Ligája döntő és egy magyar válogatott Európa-bajnoki selejtező mérkőzés hangulatát is együtt szeretnénk átélni. Továbbá két nap helyi zenekarok is szórakoztatják a vendégeket, illetve egyik este a fiataloknak DJ segítségével buli hangulattal megtölteni az ódon falakat és együtt köszönteni a nyári szünetet.

Az épített örökség és ehhez kapcsolódó történetek felelevenítésével akár naponta többször, helyi történész és a tulajdonos által vezetett turnusban kerül bemutatásra. A szervezett tárlatvezetés után egy közösségi vetélkedő és kvíz keretein belül elevenítjük fel az elhangzott történelmi dátumokat és eseményeket, személyeket játékos formában. A barokk idők szórakozását és hangulatát korabeli ruhák bemutatásával és fotókkal is szeretnénk emlékezetessé tenni.

Helyben szeretnénk különböző közösségi élményeket nyújtó sport lehetőségét is megteremteni a látogatók számára (asztalitenisz, csocsó, lábtengó, darts stb.), ahol a játékos vetélkedés is szerepet kap. A belső udvaron egy kiülős terasz kialakításával „romkocsma” hangulatot kívánunk teremteni, ahol helyi vállalkozók közreműködésével és támogatásával vendéglátást kívánunk szervezni. Az ételekért és italokért adott adományokat a Présház további fenntartására kívánjuk fordítani. Ezzel a város elhanyagolt épített örökségét, és annak kiemelten fontos helyét szeretnénk megmutatni, valamint az utókornak, főleg a gödöllői fiataloknak felhívni a figyelmét, hogy szükséges ápolnunk és védenünk hagyományainkat és Gödöllő történelmét.

Menetrend

2023. június 9. péntek:
16:00 – Kapunyitás
17:00 – Tárlatvezetés, a Présház története és az épületben vezetett túra
17:30 – Grassalkovich Országos Történelem Verseny döntőseinek helytörténeti programja
18:30 – Játékos kvíz és vetélkedő
19:00 – TIG Kórus a’ capella fellépése
20:30 – 22:00 – Klasszikus filmvetítés a belső térben
23:00 – Kapuzárás

2023. június 10. szombat:
15:30 – Kapunyitás
16:30 – Tárlatvezetés, a Présház története és az épületben vezetett túra
17:00 – Sportversenyek a Présház udvarán
18:00 – Játékos kvíz és vetélkedő
18:30 – Küszöb csapat, ír néptánc zene
20:00 – UEFA Bajnokok Ligája 2023 döntő és tippverseny
20:30 – 23:00 – „Intercity” UEFA Bajnokok Ligája döntő mérkőzés nagy kivetítőn
23:30 – Kapuzárás

2023. június 16. péntek:
16:00 – Kapunyitás
17:00 – Tárlatvezetés, a Présház története és az épületben vezetett túra
17:30 – Sportversenyek a Présház udvarán
18:30 – Játékos kvíz és vetélkedő
19:00 – Klasszikus filmvetítés a belső térben
19:30 – Lounge DJ hangulat az esti buli előtt
21:00 – 01:30 – Nyárnyitó Party DJ Huszárral
02:00 – Kapuzárás

2023. június 17. szombat:
15:30 – Kapunyitás
16:00 – Tárlatvezetés, a Présház története és az épületben vezetett túra
16:30 – Jim Beam Akusztik által megszólaltatott blues-rock-jazz dallamok
17:00 – Csocsó és lábtengó bajnokság, EB bemelegítés a Présház udvarán
17:30 – Montenegró – Magyarország Európa-bajnoki selejtező mérkőzés nagy kivetítőn
18:45 – Tippverseny a végeredményre a szünetbe
20:00 – Játékos kvíz és vetélkedő
23:00 – Kapuzárás, Piknik 2023 vége

A Grassalkovich Borház borai, SzadaBeer válogatott csapolt sörei és egyéb étel-ital büfé várja minden kedves Présház Piknik résztvevőt. A program változásának jogát fenntartjuk!