2022-ben kezdődhet a gödöllői kampusz bővítése 180-200 milliárd forintból

Az autonómiát megőrizve történik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) átalakítása, integrálták a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot (NAIK), 2022-ben pedig elkezdődhet a gödöllői campus bővítését és korszerűsítését célzó 180-200 milliárd forintos beruházás - mondta Gyuricza Csaba, az egyetem rektora a Világgazdaság keddi lapszámában olvasható interjúban.

A rektor a lapnak a modellváltás előnyeit méltatta, kiemelve, hogy az egyetem korábbi jogosítványait a jövőben sem fenyegeti veszély. “Az autonómia legfőbb biztosítéka, hogy az egyetem szenátusa működik, az egyetem saját maga választhatja meg az oktatóit és kutatóit, készíti el hosszú távú intézményfejlesztési stratégiáját, maga döntheti el azt is, hogy mely tudományterületeken folytat kutatói tevékenységet” – fogalmazott Gyuricza Csaba.
    Mint fogalmazott, “az egyetemnek változnia kell”, hiszen átalakult az agrárium, betört az informatika, egészen más munkaerő igényei vannak az ágazatnak, mint harminc évvel ezelőtt.
    A rektor kitért a 12 százalékos létszámleépítésre is, amelyet szerinte muszáj volt meglépni, mert 3,3 milliárd forintos hiánnyal vették  át az egyetemet, amelynek jelenleg csaknem 2500 munkavállalója van.
    A rektor a nagyszabású campusberuházásról elmondta, hogy a tervek szerint felújítják a főépületet, a szemináriumi épületet, a gépészkar épületét és a sportcsarnokot. “Ezenfelül teljesen új beruházások is indulnak, hiszen új sportkomplexumot, oktatási épületeket, laborközpontot, könyvtárakat, kollégiumokat építünk. Úgy számolunk, hogy 2022 második felében a munkálatok megkezdődhetnek, a kormányzat elképzelése szerint 180-200 milliárdos beruházási programot hajthatunk végre” – emelte ki Gyuricza Csaba, aki szerint ekkora fejlesztés a magyar felsőoktatásban még nem volt egy egyetemen sem.
    Hozzátette: szeretnék megduplázni a kétezer fős gödöllői kollégiumi kapacitást, és a jelenlegi ötezer fős hallgatói létszámot is tízezer főre emelnék. A telephelyekről szólva kiemelte, hogy szakmai alapon szükséges a racionalizálás: a NAIK telephelyek közül jó néhány Gödöllőre költözik, és az egyetemi campusok számát is csökkentik ötről egy-kettőre. “Egy erős központi, gödöllői campusú intézmény jön létre, a kaposvári bázisunkat pedig főleg állattenyésztés-fókuszúra fogjuk erősíteni” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a következő időszakban oda is terveznek egy 8-10 milliárd forintos fejlesztést.


MTI