Így töltsd fel szupergyorsan a mobilodat

Irigykedve olvasod a fél óra alatt 50-80 százalékig töltődő okostelefonokról szóló híreket, miközben halkan szitkozódni szoktál, amiért a saját mobilod csak órák alatt hajlandó 100 százalékig érni? Összegyűjtöttünk mindent, amit az okostelefonok gyorstöltési lehetőségeiről, és az ennek használatához szükséges eszközökről tudni kell.

De miért kell külön gyorstöltést fejleszteni egyáltalán, miért nem alap mindez az összes készüléken? Elméletileg elegendő lenne növelni a töltéshez használt feszültséget és áramerősséget a folyamat gyorsításához, de a mai készülékek szupervékony kivitele, illetve a telep töltéskor való

Mi a gyorstöltés és miért lassulhat le mégis?

A gyorstöltés tulajdonképpen egy olyan bonyolult töltésszabályzó megoldás, amely lehetővé teszi az akkumulátor feltöltését az elérhető legrövidebb idő alatt. Nem lehet feltétlenül egzakt időtartamot mondani, hiszen például a nyári kánikulában a telep is könnyebben túlmelegedhet töltés közben, az elektronika ezért a készülék és az akku védelmében ilyenkor kisebb áramerősségre vált, tehát szándékosan lassítja a folyamatot. Így fordulhat elő az, hogy akár ugyanaz a készülék két eltérő időpontban eltérő időtartam alatt tölthető fel.  Azt is érdemes tudni, hogy bár a vezeték nélküli töltési megoldások is egyre hatékonyabbak, azért továbbra is vezetéken keresztül lehet a leggyorsabban feltölteni a telefonokat.

A gyorstöltési megoldásból létezik olyan, amelyet több gyártó is használ, illetve léteznek egyedi fejlesztésű technológiák is, ráadásul az sem mindegy, hogy milyen hálózati adaptert és milyen töltőkábelt használunk, mert ezeknek is megvannak a korlátaik. Egy dolgot azért gyorsan szögezzünk le, mert fontos: mivel a gyorstöltés vezérlése a konnektorba dugott adapterrel és a telefonba beépített chipekkel történik, olyan szerencsére nem történhet meg, hogy egy telefon tönkremenjen csak azért, mert egy másik gyártó más szabványú gyorstöltőjéhez kapcsoljuk. Ez esetben csupán annyit vehetünk észre, hogy a várt sebesség helyett lassabban araszol maximum felé a töltést jelző ikon.

Maga a gyorstöltés általában 5-15 másodpercen belül kezdődik meg – ez idő alatt a készülék inicializálása, előkészítése történik. Azt is érdemes tudni, hogy a gyorstöltési megoldások általában a telep 60-80 százalékos töltöttségéig képesek valóban gyorstöltő üzemmódban működni, onnantól “csepegtető” üzemre váltanak az akkumulátor védelme érdekében. Viszont még így is hasznosak, hiszen korántsem mindegy, hogy a teljesen lemerült készülékünket fél óra elteltével négyötödéig, vagy csak negyedéig feltöltve húzhatjuk le a drótról.

Az alábbiakban hét gyártó gyorstöltési megoldásainak használatához gyűjtöttük össze a tudnivalókat. A fenti magyarázat alapján egyértelműen azt javasoljuk, hogy mindenképpen a készüléked gyártójától származó gyorstöltőket használd, ezek garantálják ugyanis azt, hogy valóban kihasználod a mobilok minél gyorsabb feltöltési képességeit. Egyes esetekben persze el lehet ettől térni, de ilyenkor figyelni kell arra, hogy a megfelelő szabványokat ismerje az általunk kinézett eszköz – erre külön is kitérünk.

Hogyan töltheted gyorsan az iPhone-odat?

Az Apple terméktámogatási oldalán olvasható információk szerint az iPhone 8 vagy annál újabb telefonok esetén érhető el gyorstöltés, amellyel fél óra alatt 50 százalékos töltöttséget lehet elérni. Az iPhone-ok esetében bonyolítja a helyzetet, hogy tavaly nyár óta a cég már nem csomagol még a korábban kiadott telefonokhoz sem hálózati adaptert, adatkábelből pedig a régi Lightning-USB-A kábel helyett Lightning-USB-C kábelt mellékel.

Az előbbi kábel esetében a maximálisan átvihető alacsonyabb áramerősség miatt egyáltalán nem lehet gyorstölteni, csak az USB-C kábelen keresztül, ha a kábel mellé megvesszük az Apple 20 wattos USB-C hálózati adapterét (vagy egy ennél is nagyobb teljesítményű töltőt). Az iPhone-okhoz tavaly nyárig mellékelt, 5 wattos USB-A hálózati adapterrel nem lehet a készülékeket gyorstölteni.

Jó hír viszont, hogy nem csak Apple gyártmányú töltővel lehet iPhone-t gyorstölteni, mástól származó termék is használható lehet erre, ha támogatja az USB Power Delivery (USB-PD) szabványt (ezt kell keresni vásárláskor a specifikációban), és legalább 18 wattos teljesítményre képes.

Így kell gyorsan tölteni a Samsung-mobilokat

A dél-koreai gyártó telefonjai közül a legolcsóbb modellek nem támogatják a gyorstöltést, de a nagyobb tudású felső-középkategóriás modellektől felfelé mindig elérhető ez a funkció. A vállalat honlapján szerencsére minden egyes modellnél külön jelzik, ha a gyorstöltés támogatott.

A Samsung Adaptive Fast Charging-nak keresztelte a saját gyorstöltési megoldását, amely a gyári töltőkkel érhető el. Ezek oldalára pedig jól olvashatóan rá is írják ezt a nevet, így a felhasználók biztosak lehetnek abban, hogy ha a készülékük támogatja a megoldást, és a töltő is megfelelő, akkor a gyorstöltés biztosan működni fog.

Ha Xiaomi-mobilod van, jó előre nézd meg, milyen töltő kell hozzá!

A kínai mobilgyártó számos készüléke támogatja a Quick Charge vezetékes gyorstöltést. Ennek a technológiának azonban több generációja van, amelyek eltérő gyorsaságú töltésre alkalmasak: a legújabb generáció például negyedóra alatt akár 60 százalékra is tudja tölteni a telepet.  Ennek megfelelően a Xiaominál készülékenként eltérő lehet, hogy milyen hálózati adapterre és töltőkábelre van szükség az adott modellben elérhető leggyorsabb töltés kihasználásához. Szerencsére a cég  hivatalos oldalán elérhető adatlapokon minden modellhez feltüntetik, hogy hány wattos gyorstöltést támogat, ezért nem nehéz kiválasztani a készülékünkhöz passzoló adaptert.

Szupergyors töltést kínál a Huawei

A Huawei telefonjai esetében SuperCharge néven érhető el a Mate 9 készülékkel debütált gyorstöltés funkció, amelynek támogatásáról a gyártói honlap minden telefon esetén részletes tájékoztatást ad. A SuperCharge használatához a gyártó ezt támogató hálózati adapterére, és a megfelelő (legalább 5 amperes áramerősséget támogató) töltő/adatkábelre is szükség van.

Ilyen SuperCharge-töltőből is többféle van, például a Huawei P40 alapmodellhez 22,5 wattos, a Huawei Mate 40 modellhez viszont már egy “bika” 66 wattos gyorstöltő való. Vásárlás előtt ezért a hivatalos oldalról érdemes tájékozódni.

Az egyik OnePlus gyorsan, a másik még gyorsabban tölt

A OnePlus honlapja szerint a kínai gyártó legolcsóbb, N100-as okostelefonja is támogat alapszintű gyorstöltést, de a cég saját, Warp Charge nevű megoldását a Telekomnál is kapható típusok közül csak a OnePlus 7T és 8T típusok támogatják. A Warp Charge-ból is több típus létezik: a 8T-ben lévő technológia még a 7T-ben alkalmazott megoldásnál is gyorsabban tudja tölteni a készüléket: ez 15 perc alatt 58 százalékos töltöttséget biztosít, 39 perc alatt pedig teljesen feltölti az okostelefont. Ráadásul a OnePlus 8T-hez mellékelt 65 wattos, USB-C-s hálózati adapter a mellékelt kábelével akár arra is alkalmas, hogy arra alkalmas USB-C csatlakozóval szerelt laptopot, tabletet is töltsön, ami igazi unikum.

Így kell egy LG telefont gyorsan tölteni

Az LG esetében is készülékfüggő a gyorstöltés támogatása: például a tavaly megjelent, népszerű Velvet modell a Quick Charge 3.0 technológiát támogatja, tehát ezzel a szabvánnyal kompatibilis töltőt kell keresni hozzá. Az összes többi készülék töltési lehetőségéről a gyártói honlapról érdemes tájékozódni.

Érdemes odafigyelni

Igen, elsőre egy kicsit még mindig macerásnak tűnhet kiválasztani a megfelelő töltőket a telefonokhoz, de hasonlítsuk mindezt az autókhoz: dízelbe nem töltünk benzint, a benzinesbe sokszor nem mindegy, melyik típust csorgatjuk, az elektromos autónál pedig lehetőség szerint ne is próbálkozzunk folyékony üzemanyaggal. A mobilpiacon ugyanígy, egyelőre sok gyártó létezik, sokféle töltési megoldással, és egy kis utánjárással meggyőződhetünk róla, hogy tényleg olyan töltőt vásárolunk, amitől megtáltosodik a készülék.