Postai világnap

Október 9-e a postai világnap. 1874. október 9-én alapították az Általános Postaegyesületet, azt azonban később Egyetemes Postaegyesületnek neveztek át.

Érdekesség, hogy hazánk is az alapító 22 ország között volt. Az egyesület célja, hogy összehangolja a nemzetközi postaszolgálat tevékenységét és továbbfejlessze a szolgáltatásokat. Az egyesület 1948-tól az ENSZ szakosított intézménye, jelenleg több mint 160 ország a tagja. Manapság persze a tevékenység egy része háttérbe szorult, hiszen elsősorban a telekommunikáció adta lehetőségeknek köszönhetően a postai levelektől sokkal gyorsabb az információ áramlás. A csomagküldés terén sem élvezhet monopol helyzetet az állami cég Magyarországon, ezért is van folyamatosan napirenden a postai tevékenység átalakítása, hiszen a versenyképesség fenntartása nem akármilyen kihívások elé állítja az állami szolgáltatót.

Jelenleg a logisztikai infrastruktúra megújításán dolgoznak, emellett vizsgálják a hírlapterjesztés megszüntetését, a piros postaládák és postahivatalok számának csökkentését is. Utóbbit indokolja az is, hogy a fő bevételi forrásnak számító levél- és csekkmennyiség folyamatosan csökken.

Bármit is hoz a jövő, posta valószínűleg mindig is lesz. Legyünk büszkék arra, hogy nekünk, magyaroknak ehhez a tevékenységhez is van közünk.

A Világnap alkalmából a GDL.hu szerkesztősége köszöni minden gödöllői postai alkalmazott áldozatos munkáját!

A gödöllői “régi” posta
Tóth Árpád: Levél (részlet)  

Ha ez a levelem megérkezik, Édesem, gondolj rám egy kicsit. Képzelj magad elé: szivarozgatok, Fáradt vagyok és csendes és nagyon elhagyott. Azt gondolom, maholnap meghalok, S azt is gondolom, nem kár, ha meghalok. Elküldöm neked ezt a levelet, De nem mint régen: csevegni veled.